KIRURGIJA

Voditelj odjela

prim. Suad Gačo, dr. med. spec. opće kirurgije i uzi spec. torakalne kir.

Telefon: 053/572-433; 053/658-546; 053/658-555

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefonske informacije:

Svakim radnim danom: 13 – 14 h

 

Glavna sestra odjela 

Mirjana Mudrovčić , mag. med. techn.

Telefon: 053/572-433; 053/658-546; 053/658-555

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefonske informacije:

Svakim radnim danom: 13 – 14 h

 

 

CENTRALNI OPERACIJSKI BLOK SA STERILIZACIJOM

Glavni instrumentar

 Ana Ratković, mag. med. techn.

Telefon: 053/572-671

 

VODIČ ZA PACIJENTE

Prijem na bolničko liječenje

Odjel prima pacijente na bolničko liječenje na osnovu uputnice koju izdaje nadležni liječnik primarne zdravstvene zaštite, dok se u hitnim slučajevima pacijenti mogu primiti i bez uputnice. O prijemu na bolničko liječenje odlučuje šef službe, odnosno dežurni liječnik. Prijem na bolničko liječenje se obavlja svaki radni dan za vrijeme radnog vremena, dok se u hitnim slučajevima obavlja u svako doba dana.Upis pacijenta obavlja se na centralnom prijemu  bolnice isti dan, a najkasnije slijedeći dan. Odjeću, obuću i druge osobne predmete pacijent ostavlja u garderobnom ormaru, ako već iste nije predao pratnji.

Potrebni dokumenti

Prilikom dolaska u bolnicu radi pregleda u specijalističkim ambulantama ili radi prijema na bolničko liječenje, pacijent sa sobom mora donijeti ispravno popunjenu uputnicu, zdravstvenu iskaznicu, potvrdu o oslobađanju od participacije, te iskaznicu dopunskog osiguranja (ako ste ga ugovorili).). Pacijent koji nema potvrdu o oslobađanju od participacije ili nema iskaznicu dopunskog osiguranja dužan je platiti iznos participacije za svaku uslugu koja mu je pružena u specijalističkim ambulantama i bolničkom ležanju.

 

Preoperativna  priprema

Započinje sa liječnikom naše bolnice kada pacijent donosi odluku o operacijskom zahvatu,  u saglašava termin  operacije te  dobiva sve potrebne podatke potrebneza kvalitetnu preoperativnu pripremu.

Ovisno o vrsti operativnog zahvata, pacijent  dobiva upute o potrebnim laboratorijskim  i dijagnostičkim pretragama koje nužno mora obaviti prije predviđenog operacijskog zahvata, a koji

ne smiju biti stariji od 30 dana.

Pretrage

Omogućuju procjenu općeg zdravstvenog stanja nužno zbog anestezije i kirurškog zahvata, iste za sve operacije:

 • osnovne,rutinske laboratorijske pretrage krvi (hematološke pretrage krvi, biokemijske pretrage krvi, koagulacijske pretrage krvi)
 • elektrodinamske pretrage (ekg)
 • radiološke pretrage (RTGsnimka srca i pluća)
 • mišljenje interniste/anesteziologa

Posjete bolesnicima

Vrijeme posjeta – radnim dan  od 15.00 h do 17.00 h

Vikendom i blagdanom: 14 – 16 h

 

Otpusti pacijenata

O otpuštanju iz ustanove odlučuje voditelj službe, odnosno dežurni liječnik. Otpuštanje pacijenata iz bolnice u pravilu se obavlja od 8 do 13 sati svakog radnog dana, a u pravilu se odluka o otpuštanju mora priopćiti pacijentu najmanje 24 sata prije nego što napusti bolnicu. Ako se pacijent upućuje na daljnje liječenje, voditelj službe/odjela u kojoj je pacijent dotad bio liječen, osigurat će po  potrebi prijevoz i eventualnu pratnju.

 

DNEVNA KIRURGIJA – OPĆA

UPUTE ZA BOLESNIKE ZA JEDNODNEVNU KIRURGIJU U O.B.GOSPIĆ

U Dnevnoj bolnici su osigurani i svi potrebni ambulantni specijalistički i dijagnostički kapaciteti neophodni za učinkovito obavljanje djelatnosti dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te kapaciteti bolničke ljekarne i servisnih nezdravstvenih službi.

Dnevna kirurgija je način operativnog liječenja pacijenata kroz jedan dan i ne zahtijeva ostanak u bolnici.

 U posljednjih nekoliko godina napredak kirurške tehnike i načina anestezije dovele su do mogućnosti operativnog liječenja pacijenta uz brži oporavak po operaciji, te mogućnost odlaska kući nekoliko sati nakon provedenog postupka. Na taj način omogućuje se veći komfor pacijentu za oporavak u kućnoj sredini.

Naručivanje

Po pregledu u kirurškoj ambulanti i narudžbi na operativni zahvat u sklopu dnevne kirurgije obavezni ste se javiti vašem liječniku. Dobiti ćete pismeni pristanak za operativni postupak koji se planira u vašem slučaju kako bi ga proučili i postavili dodatna pitanja obiteljskom liječniku i/ili operateru.

 Vaš obiteljski liječnik uputiti će vas na potrebne laboratorijske pretrage i dodatnu dijagnostiku, te na pregled interniste i  anesteziologa. Anesteziolog će vam objasniti mogućnosti i vrste anestezije, uz odabir vrste anestezije koja de biti najadekvatnija za vas. Po završetku prijeoperacijskog pregleda, od vašeg liječnika dobit ćete uputnicu oznake D2 za Jednodnevnu kirurgiju.

Priprema

Dan prije dolaska na Odjel dnevne kirurgije preporuča se laganija ishrana. Po potrebi dobit ćete dodatne informacije za specifičnom prehranom od vašeg obiteljskog liječnika i/ili operatera ukoliko operativni zahvat zahtijeva takvu pripremu.

Na dan operacije :

 • ujutro se istuširati antibakterijskim sapunom / gelom za tuširanje
 • ništa ne jesti
 • ništa ne piti
 • ne pušiti
 • ne nanositi šminku, lak za nokte
 • nakit i vrijedne stvari ostavite kod kude

U bolnicu ponesite :

 • svu medicinsku dokumentaciju i važedu zdravstvenu iskaznicu
 • uputnicu za bolničko liječenje, oznaka D2
 • osobnu iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu sa slikom
 • pročitan i potpisan pristanak za operativni zahvat
 • lijekove koje inače uzimate
 • pidžamu / spavadicu
 • stvari za osobnu higijenu
 • ručnik
 • papuče

Dolazak na kirurški Odjel  za dnevnu kirugiju

Na Odjel za dnevnu kirurgiju javljate se u 07:00 sati. Odjel se nalazi na prvom katu O.B. Gospić.

S vama mora biti punoljetna osoba koja će doći po vas nakon otpusta, te će se o vama moći brinuti kroz daljnja 24 sata.

U Odjelu će vas dočekati medicinska sestra/tehničar koja će vas smjestiti  u sobu i u slučaju dodatnih pitanja odgovoriti na njih. Sestra/tehničar će se brinuti o vama i pripremiti vas za predstojeći operativni zahvat što uključuje tuširanje i brijanje operativnog polja.

Potom slijedi pregled kirurga i anesteziologa koji će vam odgovoriti na eventualna dodatna pitanja.

Nakon pripreme dobiti ćete lijekove koje će propisati anesteziolog kao pripremu za anesteziju nakon čega  će vas medicinske sestra/tehničari u krevetu odvesti do operativne sale gdje ćete biti preuzeti od strane anesteziološkog tehničara  te podvrgnuti odgovarajućem operativnom zahvatu u odgovarajućoj vrsti anestezije.

Nakon operativnog postupka možete biti kratko smješteni u Jedinici postoperativnog anestezijskog nadzora po odluci vašeg anesteziologa, nakon toga ćete ponovno biti vraćeni na Odjel za dnevnu kirurgiju.

Za vaš oporavak brinut će sestra/tehničar. Dva sata nakon anestezije moći ćete piti tekućinu, osigurana vam je i prehrana. Prije vašeg odlaska pregledati će vas operater, po potrebi anesteziolog i dati vam dodatne upute za kućnu njegu.

Otpust s Odjela predviđen je oko 14:30 sati. Sestra/tehničar će vam dati dodatne informacije za nastavak kućne njege. Obavezna je pratnja punoljetne osobe koja je u mogućnosti brinuti se o vama slijedećih 24 sata.

 

Kućna njega Aktivnosti :

Možete se osjećati umorno i pospano, što je normalno stanje po anesteziji. Planirajte odmor većinu dana po otpustu.

Prehrana: uzimajte manje obroke. Izbjegavajte alkohol kroz prva 24 sata po operaciji.

Lijekovi: kroz prvih 24 sata postoperativnog oporavka uzimajte samo lijekove koje vam je propisao liječnik.

 

Mala djeca mogu imati pratnju jednog od roditelja tijekom cijelog boravka na Odjelu.

Ako ste spriječeni doći ili imate temperaturu, prehladu ili bilo koje simptome bolesti molimo vas da nas obavijestite o tome na broj telefona i otkažete svoj dolazak.

 

Telefon: 053/572-433; 053/658-546; 053/658-555

Imate li kakvih dodatnih pitanja slobodno nas nazovite.

Molimo vas da se pridržavate ovih uputa kako ne bi došlo do otkazivanja operativnog zahvata.

Vaša pratnja može u bilo kojem trenutku dobiti informaciju o vašem stanju na gore navedeni broj.

 

Želimo vam ugodan boravak na našem Odjelu.

Opća Bolnica Gospić